Vetpercentage? Omlaag ermee!

Als je te zwaar bent en wilt afvallen, dan zul je het liefst vetweefsel kwijtraken en dus het vetpercentage in je lichaam verlagen. Vetweefsel ontstaat als de verhouding tussen de hoeveelheid calorieën die je op dagelijkse basis consumeert meer is dan die je verbrandt. Logische gevolgtrekking is dus dat je door veel minder te eten ook weer van je vet af kunt komen. Helaas is de werkelijkheid niet zo simpel.

Hoe Bepaal Je Het Vetpercentage

Je kunt je vetpercentage op verschillend manieren bepalen. De meest voorkomende manier is de huidplooimeting; hiervoor heb je een speciaal apparaat nodig dat de dikte van de huidplooi opmeet. Er zijn ook weegschalen (veelal beschikbaar op sportscholen en diëtisten) te koop die door middel van een electrodiagnose je vetpercentage kunnen meten; er wordt dan via de enkel een electrisch stroompje je lichaam ingestuurd waardoor het vet kan worden gemeten. Wat het beste percentage is, is afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Zie het schema hieronder:

Leeftijd Vrouw Man
17-30 25% 15%
30-40 27% 17%
40 en ouder 30% 20%

Nu je je vetpercentage hebt bepaald en weet dat streng dieten niet de oplossing is om vet kwijt te raken, zul je willen weten wat je dan wel kunt doen. Er zijn eigenlijk twee basisstappen die je kunt ondernemen; iets  minder eten en meer spiermassa kweken door meer beweging.

Minder eten

Het beste kun je ongeveer 450 calorieën minder gebruiken dan dat je per dag nodig hebt, voor vrouwen komt dit dus neer op ongeveer 1650 en voor mannen op 2150. Focus op gezonde voedingsmiddelen en ontwikkel zo een gezonder eetpatroon. Laat suikerhoudende frisdranken staan en drink veel water. Houd bij je nieuwe eetpatroon rekening met dingen waar je echt gek op bent. Als je gek bent op chocola bijvoorbeeld, moet je dat niet helemaal uit je menu schrappen; sta jezelf toe om nog steeds te genieten maar probeer zoveel mogelijk ‘slechte’ voedingsmiddelen te vervangen door goede.

Meer bewegen

Cardiotraining in combinatie met krachttraining is een uitstekende manier om vet te verbranden. Bovendien voel je je lekkerder, krijg je meer energie en wordt je sterker en soepeler.

Met deze tips kun je langzaamaan je leven op een ander spoor zetten. Snel afvallen is leuk, maar tegelijkertijd maak je jezelf blij “met een dooie mus” want het is het meeste vocht en spierweefsel dat je verloren bent en het zit er zo weer aan! Door rustigaan je slechte gewoonten om te zetten in goede gewoonten zul je zien dat je afvalt en je weer fit en goed voelt. Als je zo volhoudt dan kun je echt je vetpercentage omlaag brengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *